Иракският външен министър Фуад Хюсеин: Размяната на затворници между САЩ и Иран „ще доведе до по-малко напрежение“

...
В кулоарите на 78-ата Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк
Коментари Харесай

В кулоарите на 78-ата Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк иракският външен министър и вицепремиер Фуад Хюсеин говори с Марк Перелман от FRANCE 24 за скорошната смъртоносна атака с дрон в Иракски Кюрдистан, споразумението за сигурност с Иран, скорошната размяна на затворници между САЩ и Иран сделка, както и отношенията между регионалното правителство на Кюрдистан и федералното правителство в Багдад.

След атаката с дрон в понеделник в полуавтономния регион на Кюрдистан, иракското правителство обвини Турция, че е отговорна за удара, причинил смъртта на най-малко трима членове на антитерористична единица. Хюсеин осъди атаката като "неприемлива" и "нарушение на суверенитета на страната". Той добави, че планира да се срещне с турския си колега в Ню Йорк, за да обсъдят въпроса.

19 септември беше и крайният срок за споразумение за сигурност между Иран и Ирак за разоръжаване на терористични групи близо до границата. Хюсеин каза, че иракската страна е „отдадена“ на споразумението и го е „изпълнила“.

В отговор на тазседмичната размяна на затворници между Иран и Съединените щати, Хюсеин каза, че сделката ще „доведе до по-малко напрежение между Техеран и Вашингтон. "

Запитан за отношенията между регионалното правителство на Кюрдистан и федералното правителство в Багдад, той каза, че "има някои щети", но че сега "това е поправено".

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР